Moji postovi

... ovdje bi trebao da stoji opis bloga ...

12.11.2007.

Školjka jaja

Koliko li su puta u medijima pomenuta Faberge jaja, a da sam jednostavno prešao preko toga, ne zapitajući se zaista šta je to? Jedno kradu u filmu "Ocean's Twelve", dakle skupo je. Ili ko je (bio) Faberge? Za šta ona služe već se moglo pretpostaviti - ona su u mojoj (neinformisanoj) predstavi u glavi bila neki vid ukrasa, no sam mislio da ih ima mnogo, kao i da Kinezi, kao što kopiraju sve druge proizvode, prave i njihove jeftine kopije, poput papirusa iz Egipta ili oslikanih svilenih svitaka iz Japana.

Poznato je da se kod katolika/pravoslavaca o Uskrsu/Vaskrsu djeca daruju šarenim jajima. Koliko god bila raznoliko obojena, to ostaju u suštini obična kokošija jaja, jestiva i dostupna manje-više svakome. Kada nekada dobijem šareno jaje, znam šta ću s njim, ali sam se prije neki dan zapitao: šta bih zaista učinio sa Faberge jajetom?

Jučer je u dubrovačkom Kneževom dvoru zatvorena izložba koja je uključivala devet (od ukupno napravljenih 54) Faberge jaja. Pravljena su za dva posljedna ruska cara, koja bi oni svojoj ženi (Aleksandar III), odnosno majci i ženi (Nikolaj II) darivali o Vaskrsu. Faberge je bio draguljar, a ne farmer, pa su njegovi proizvodi tek jajolikog oblika, ali sačinjeni od dragog kamenja te zlata i platine.

Čim se priđe prostoru gdje se izložba odvija, mjere sigurnosti govore mnogo. Duge cijevi u rukama momaka u crnom sugerišu da ono što čuvaju nije bižuterija. Na prvi pogled, jajoliki ukrasi, no kako podrobnije u njih gledah, sa svakim detaljem izvedenim do perfekcije u minijaturi, bilo u metalu, kamenu ili emajliranoj slici u akvarelu, zaključih da je u pitanju poklon dostojan veličine tadašnjeg položaja onog koji dariva. Štaviše, svako jaje je na svoj način igračka. Neka, poput Babuški, sadrže u sebi više drugih i drugačijih oblika. Ovakva postavka je vrijedila izleta u Dubrovnik.

S takvim jajetom imao bih svega dvije opcije: prodati ga (cijena kolekcije koju sam vidio je bila prilikom zadnje transakcije 120 miliona USD) ili ga pohraniti na polici da bih mu se divio. Da bih mu se mogao (bez strahovanja za isto) diviti, morao bih imati vlastitu vojsku koja me čuva zajedno sa jajima, kao ruskog tajkuna Viktora Vekselberga, koji je vlasnik ove kolekcije. Engleska kraljica ima tri. Jaje iz filma "Ocean's Twelve" je u Vekselbergovom vlasništvu ("Krunidbeno jaje" - na slici)

Odakle jaja u Dubrovniku? Gospodin Vekselberg je odnedavno bar jedan dio godine stanovnik Dubrovnika. No da bi se napravila hvale vrijedna izložba ne mora se imati ruske tajkune za sugrađane. Prije nekoliko godina je u Zagrebu u saradnji sa tamošnjim iranskim kulturnim centrom priređena izložba "7000 godina iranske kulture" - izložba edukativna i pregledna, ali i jako skupog osiguranja, jer je sadržavala eksponate: od figurica starih preko 5000 godina, preko ogromnih ploča prekrivenih klinastim pismom, do primjeraka Kur'ana sa zlatnom iluminacijom.

Kod nas žive isključivo domaći tajkuni, no (na primjer) postoji iranski kulturni centar. Imamo mi i čamac u Zemaljskom muzeju star više hiljada godina, a njemu je već o glavi radio oštećeni krov muzeja. Mi radije volimo meziti iznutrice, a posebno nam lako prodaju jaja pod bubrege.

Moji postovi
<< 11/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
Pisma
žena zna
Nakane o Barbari
hadzinica
propali fudbaler
blob
posveћeno жrtvama dlakavih жena
Corto Maltese
Strašan blog
Bosanski život
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Logičke zagonetke
Svedska Hanuma
... by Tratinčica
U ime Vremena koje smo nepovratno izgubili
Lijepo je sanjati...
Zijan-ćerka
photo.factory
la cucaracha
Simplington post
United Darkness of Plamenko
Story of Strippy and the Soapbox
Ponuda koju ne možete odbiti
Na putu u nepoznato
LIPO LI JE LIPO LI JE
Bell, Book, and Candle
bosanka u Aziji Pacifik
The book of truth
No Pasaran
nesvjesna's
little bit of ... ®
NAPRĐIVANJE
PLJUVAONICA
BOGAMI ĆE ME MLATNUT' OVIM KUKURUZOM
zora
asistencija
Čisto informativno
DJEVOJKA U RUZICASTOM1
Životinjska farma
best of blogger.ba
dijaspora, izbjeglice, rodbina i ostale price
Zrtava Turbo Folka bb
Bosanski jezik
charshija queen
Bones And Joints
brineta vam priča
Dragi moj Vlado
Filozof među mladima
anDRey
više...
BLOG EPP
Prijateljski blogovi

Dragi moj Vlado
Slika vrijedi 1000 riječi

Blogovi koje čitam:
(redovno koliko to mogućnosti dozvoljavaju)

Greatest Shits
Bloody Mary
Nauka o roglju
Žrtava turbo-folka bb
O životu s osmijehom
Umorni pisac
Brineta nam piše
Boris i Jafa Gold
Mačić koji piše
Blobber
Shoba's Writings
Književnica
Zlimfurova avlija
Ponuda koja se ne odbija
Corto Maltese
Andrey
Soe 1 i Soe 2
RP Pljuvaonica
Казакстан Республикасi
Trešnje
Tratinčica
Bosanski jezik
Može li žvaka?

Bloggeri u mirovini, koje pozdravljam:

Novi kolač
Blog iz tramvaja
Blago majci na unucima
O vremenima

*** Poredak blogova je random


BROJAČ POSJETA
77790

Powered by Blogger.ba