Moji postovi

... ovdje bi trebao da stoji opis bloga ...

13.02.2008.

Začarani krug

Jedan dio dana na teletekstu Federalne televizije mogao se pročitati sljedeći tekst: "Skupština Kantona Sarajevo će razmatrati nacrt akcionog plana za implementaciju strategije protiv maloljetničkog prestupništva. Zahtijeva se (ministri Vlade Kantona) da policija motri na sumnjive objekte. Ugostiteljski objekti bi trebali biti zatvoreni do 23 sata. Roditeljima i školskim ustanovama se savjetuje da više brinu o djeci".

Dirljivo, čak roditeljski brižno? Ja bih ovdje pročitao da između redova piše "bojimo se za svoje pozicije, ali ćemo se za iste boriti do posljednjeg i u toj borbi treba da izgleda da nešto radimo". Ne boje se oni da bi mogli biti zbodeni u tramvaju, jer se oni, kao ni njihova djeca tramvajima i drugim sredstvima javnog prevoza ne voze. Odgovoran je neko drugi, na drugom nivou vlasti, kao da na tim drugim nivoima vlasti u vladama i skupštinama sjede i odlučuju članovi nekih drugih, opozicionih stranaka.

Nisam roditelj, ali radim u školskoj ustanovi, gdje se svakodnevno susrećem sa nekim djevojkama i momcima kojima ne predstavljam nikakav moralni ili životni uzor. Parafraziraću svoju radnu kolegicu – kakav uzor mogu/možemo biti u društvu, gradu i državi u kojoj uhapšenik Gaši/Ćelo/neko treći, ali jednako moćan u zatvoru ima bolji smještaj, hranu i bolničku njegu, nego 70% ljudi vani? Ćelo Prvi je na Kovačima, Ćelo Drugi bolestan, Gaši je u zatvoru, što je otvorilo prostor za neke nove klince koji se u praksi moraju dokazati – ko je najjači, najbeskrupulozniji, jednom rječju najluđi, spreman da i ubije i sruši sve pred sobom ako ga se i pogleda na način kako on to ne želi.

Dok su zastupnici skupštine Kantona Sarajevo u direktnom TV prenosu izražavali svoje žaljenje za izgubljenim životima u posljednjih mjesec dana, ispred zgrade se dešavao protest, ili ono što je trebao biti protest. Prije bih opisao to dešavanje kao kratki prikaz našeg društva.  Dvije nevladine organizacije, probuđene nakon više od godinu dana hibernacije tokom kojih nisam čuo ni za jednu akciju bilo koje od te dvije, sazvale su protest, ne definišući drugih zahtjeva osim ostavki rukovodilaca, koje bi u zapadnoj civilizaciji (kojoj jel'te težimo?) bile samorazumljive. Na poziv su se odazvali penzioneri i naša svijetla budućnost – rušilački nastrojeni srednjoškolci. Ona pak društvena skupina koja bi trebala da mijenja, da se buni, da se osjeti ugroženom – radnici s djecom (sutrašnji penzioneri) te studenti (sutrašnji roditelji) se nije pojavila, prepustivši rulji da vlada van, a izabranim zastupnicima unutar zgrade. Uostalom, ta ista skupina ih je izabrala na prethodnim izborima (ili je glasanje prespavala, umorna od cjelonoćnog derneka). Na kraju se svi ograđuju od nereda i rulje, počev od one dvije nevladine organizacije s početka, koje se mirno mogu vratiti na zimski san, do zastupnika, od kojih mnogi, kao obrazovni i naučni radnici, sami obrazuju i oblikuju pripadnike rulje.

Nije li to krasan primjer začaranog kruga?

 

Moji postovi
<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
Pisma
žena zna
Nakane o Barbari
hadzinica
propali fudbaler
blob
posveћeno жrtvama dlakavih жena
Corto Maltese
Strašan blog
Bosanski život
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Logičke zagonetke
Svedska Hanuma
... by Tratinčica
U ime Vremena koje smo nepovratno izgubili
Lijepo je sanjati...
Zijan-ćerka
photo.factory
la cucaracha
Simplington post
United Darkness of Plamenko
Story of Strippy and the Soapbox
Ponuda koju ne možete odbiti
Na putu u nepoznato
LIPO LI JE LIPO LI JE
Bell, Book, and Candle
bosanka u Aziji Pacifik
The book of truth
No Pasaran
nesvjesna's
little bit of ... ®
NAPRĐIVANJE
PLJUVAONICA
BOGAMI ĆE ME MLATNUT' OVIM KUKURUZOM
zora
asistencija
Čisto informativno
DJEVOJKA U RUZICASTOM1
Životinjska farma
best of blogger.ba
dijaspora, izbjeglice, rodbina i ostale price
Zrtava Turbo Folka bb
Bosanski jezik
charshija queen
Bones And Joints
brineta vam priča
Dragi moj Vlado
Filozof među mladima
anDRey
više...
BLOG EPP
Prijateljski blogovi

Dragi moj Vlado
Slika vrijedi 1000 riječi

Blogovi koje čitam:
(redovno koliko to mogućnosti dozvoljavaju)

Greatest Shits
Bloody Mary
Nauka o roglju
Žrtava turbo-folka bb
O životu s osmijehom
Umorni pisac
Brineta nam piše
Boris i Jafa Gold
Mačić koji piše
Blobber
Shoba's Writings
Književnica
Zlimfurova avlija
Ponuda koja se ne odbija
Corto Maltese
Andrey
Soe 1 i Soe 2
RP Pljuvaonica
Казакстан Республикасi
Trešnje
Tratinčica
Bosanski jezik
Može li žvaka?

Bloggeri u mirovini, koje pozdravljam:

Novi kolač
Blog iz tramvaja
Blago majci na unucima
O vremenima

*** Poredak blogova je random


BROJAČ POSJETA
77789

Powered by Blogger.ba